Terapia sexuală constă în abordarea terapeutică și implicit tratarea unor disfuncţii sexuale precum ar fi ejacularea prematură sau disfuncția erectilă, fluctuaţiile de libidou, fetişurile sexuale nedorite, dependența sexuală, sexul dureros sau lipsa de încredere în propriul potenţial sexual. În acelaşi timp oferă asistenţă de specialitate persoanelor care sunt în convalescenţă după o agresiune sexuală (victime ale unui viol sau a oricăror forme de abuz sexual, inclusiv hărțuire sexuală). Oferă consiliere în cazul dereglărilor de dinamică a vieţii sexuale de cuplu de obicei cauzate de stres, oboseală, alţi factori de mediu şi de relaţia cu partenerul.
La bărbați: tulburarile de ejaculare, disfunctiile erectile, inhibitia libidoului sexual;
La femei: lipsa dorinței și absența orgasmului, vaginismul (contracție a muschilor vaginului), dispareunia (dureri la contactul sexual).
Poate v-ați săturat să lăsați viața sexuală pe ultimul loc, dar nu prea știți ce să faceți în această privință. Din cauza solicitărilor cotidiene, sexul ajunge să nu mai încapă aproape deloc pe lista voastră cu sarcini și activități - fiind plasat undeva după vizita la socri și curațenia în garaj.
Nu sunteți singurii în această privință. Multe cupluri au o relație lipsită de sex și de pasiune. Printre numeroasele cauze se numără stresul de la locul de muncă, probleme din relație, lipsa timpului, a energiei și a intimității.
Cercetările arată că sexul este mai mult decât un simplu act de procreare sau de eliberare în mod plăcut a unei tensiuni. Sexul îmbunătățește dispoziția afectivă, arde caloriile, diminuează durerea, crește imunitatea, vă prelungește viața, reduce stresul și vă îmbunătățește relația. Sexul este crucial pentru relația voastră, pentru că stimulează secreția de oxitocină, care vă face să vă simțiți mai aproape și mai legați de partener, aprofundând legătura voastră de dragoste. Și nu aveți nevoie de vreun studiu care să vă spună ca sexul este distractiv.
Drumul regăsirii de sine... a propriei sexualități... a erotismului din noi... este un drum lung si dificil, greu de parcurs de unul singur.
A cere ajutor, sprijin, consultanță este o dovadă de putere, expresia dorinței de schimbare, a dorinței de mai bine!
Și aici poate interveni consilierul, psihoterapeutul, în genere psihosexologul.