Se spune că „iubirea nu este de ajuns” .... respectiv, a fi îndrăgostit nu garantează succesul unei relații.
Tinerii căsătoriți, care se află pe valul iubirii și al romantismului, nu-și doresc decât o căsnicie reușită. Adesea, ei cred că relația lor este ”altfel” și că iubirea lor profundă și optimismul o vor susține. Mai devreme sau mai târziu, mult prea multe cupluri sunt luate prin surprindere de problemele și conflictele care se acumulează treptat în orice căsnicie. Partenerii devin conștienți de o neliniște, frustrare și de o durere crescândă, adesea știind exact care este problema. Pe măsură ce relația se cufundă în vârtejul dezamăgirilor și al neînțelegerilor, cei doi parteneri încep să creadă că relația lor este o greșeală.
Din păcate există forțe centrifuge care pot rupe o relație: dezamăgiri debusolante, neînțelegeri încălcite și o comunicare greșită. Iubirea în sine este rareori suficient de trainică pentru a putea rezista acestor forțe distrugătoare și elementelor care le însoțesc- distanțarea, disprețul, resentimentele și furia. Pentru ca iubirea să se consolideze și nu să se distrugă, este nevoie și de alte ingrediente. Pentru a menține o relație sănătoasă și de durată, este nevoie de implicare, gândire limpede, efort susținut și calități personale speciale - dedicare, sensibilitate, generozitate, loialitate, responsabilitate, încredere. Partenerii trebuie să coopereze, să accepte compromisuri, să ia și să respecte deciziile împreună. Trebuie să fie flexibili, receptivi și iertători, să-și tolereze reciproc greșelile, imperfecțiunile și ciudățeniile.
Un specialist poate să vă ajute în cultivarea acestor ”virtuți”, în corectarea interpretărilor greșite, desfăcănd nodurile care blochează comunicarea și formăndu-le abilitățile pentru a recepta corect semnalele partenerilor.
Care sunt predictorii unei relații de succes?
Care sunt semnele că o relație are probleme?
Cum poate fi îmbunătățită comunicarea în cuplu?
Ce înseamnă o relație inteligentă emoțional?
Ce înseamnă stilul de atașament?
Care sunt cele mai frecvente erori de gândire într-o relație de cuplu?
Cuvântul cognitiv, derivat din termenul latin cognoscere (cunoaștere), vizează modurile în care oamenii formulează judecăți și iau decizii, dar și modurile în care interpretează (uneori greșit) acțiunile celorlalți. Felul în care gândim determină în mare măsură dacă vom izbuti și dacă ne vom bucura de viață sau eventual, dacă vom supraviețui. Din nefericire, se pare că în relațiile apropiate ( acolo unde gândirea limpede și corectarea erorilor sunt deosebit de importante) suntem deficitari în a recunoaște și rectifica judecățile eronate cu privire la parteneri. În plus, deși partenerii pot crede că vorbesc aceeași limbă, ceea ce spun și ceea ce aude partenerul sunt adesea lucruri diferite. Astfel, problemele de comunicare întăresc frustrările, neînțelegerile și dezamăgirile cu care se pot confrunta cuplurile.
Dacă vă aflați într-un impas conjugal, deși încă iubirea mai există sau dacă pur și simplu vreți să îmbunătățiți comportamentul dvs. în relația de cuplu, acest tip de terapie vi se potrivește.
Sedimentarea unei relaţii cu ajutorul terapiei nu înseamnă neapărat că e defectă, înseamnă și întreținere!
- Aveţi mereu aceleaşi certuri;
- Pur și simplu nu vă înțelegeți;
- Viaţa sexuală nu vă satisface;
- Vreți o relaţie mai bună;
- Treceţi printr-o schimbare majoră;
- Aveți probleme afective;
- Unu dintre parteneri este infidel, gelos sau violent;
- Vă gândiți la divorț;
- Vă confruntați cu o sarcină nedorită;
- Vreți să vă asigurați că vă potriviți inainte de a vă căsători.