Táncműhely, mint önismereti tér

Táncműhely, mint önismereti tér

A tánc út önmagadhoz.
A mozgás a tested.
A tánc a lelked ébredése.
Mozgás közben az lehetsz aki lenni akarsz.

Szakíts, ha bírsz.

Szakítás vagy egy elválás után vagy? Egy trauma gyötör vagy egy régi kapcsolat emléke?
Szeretettel meghívunk erre a 3 órás táncműhelyre, ha te is az elválás - lelki és érzelmi hullámvasútjának - valamely szakaszában jársz vagy egy fájdalmas veszteségben volt részed.

Mitől félsz a legjobban? Gondolkodsz azon hol ronthattad el? Egy régi kapcsolaton bánkódsz? Magányos maradok? Hogy legyek önálló? Miért fáj most is? MIÉÉÉÉRT kell ezen átmennem? 

Talán ismerős kérdések neked is. Ha igen, és nem is érted igazán, hogy mi dúl a lelkedben, várunk egy olyan önismereti tér keretén belül ahol megtalálhatod a válaszokat.

Céljaink:

  • A test és a lélek interakció megtapasztalása és megértése.
  • Felkészülés a változásra, az elengedésre, az elválási gyász hónapokat átölelő időszakára.
  • A múlt elengedése.

Ezek elérésében eszközünk a mozgás.

Mi is az a táncterápia?

Abból az alapigazságból indulunk ki, hogy a kreatív önkifejezés rendkívül fontos a lelki egészség szempontjából. Tapasztalataink szerint korunkban egyre több embernek van szüksége az önkifejezés élményének terápiás és fejlesztő hatására. Elsősorban táncosnők és a táncért lelkesedő terapeuták voltak azok, akik az 1920-as évektől kezdve a kifejező tánc terápiás hatását kutatni és alkalmazni kezdték. (Isadora Duncan, Martha Graham, Marian Chase, Mary Wigman, Dienes Valéria, Mary Whitehouse, Trudi Schoop stb.) Wilfried Gürtler müncheni pszichológus, táncterapeuta a 1980-as években specialis módszert dolgozott ki a betegségek gyógyítására a mozgás és más kifejező tehnikák hasznalatával.

A mozgás és a tánc pszichoterápiás és gyógyító használata azon az ősi tudáson alapszik, hogy test és elme szétválaszthatatlan egységet alkot. Alapja, hogy a test minden mozgása és megnyilvánulása belső érzelmi állapotokat tükröz. Az autentikus mozgás kifejezi azt amit a szavak nem tudnak leírni. Azt is elmondja amit mi lehet nem is értünk. Beszélünk itt igazából egy dialógusról a test, az elme és a lélek között. Ez a három kell egyensúlyban legyen ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott életünk legyen.

A TÁNC fogalmát tágabb, ’önkifejező mozgás’ értelemben használjuk, a résztvevőknek semmilyen táncos vagy mozgásos képzettségre, tánctudásra nincs szükségük, sőt, akik képzett táncosként érkeznek, azoknál inkább a belülről fakadó, autentikus mozgások megtalálását bátorítjuk.

Tehát a mozgás jótékony hatása nem csak azok puszta kifejezésében rejlik, hanem a megélt élmények segítik a résztvevőket abban, hogy vissza tudjanak térni egészséges önmagukhoz, a belső lélekhez. A mozgás és táncterápia elsősorban az izmokra, a kötőszövetre, belső szervekre hat a test mozgatása során. Megváltozik az izomtónus, a vér áramlása, a szívverés, különböző hormonok szabadulnak fel a testben a mozgás hatására. Ez az ami pozitívan hat vissza az egész testre, a testet újból „élővé” változtatva. A mozgás szabadsága és az önkifejezés, az érzelmek áramlása felszabadító erővel bír, s oldja a stresszt, a szorongást és fejleszti a személyiséget.

Egyszer egy belgyógyász orvos felállt egy pszichoszomatikáról szoló konferencián és azt mondta, hogy ő egy telefon hívással meggyógyított embereket, akiknek krónikus betegsége a colitis ulcerosa (másképpen fekélyes vastagbélgyulladás, kolitisz) volt. Vajon mit mondott nekik?
“Hagyd ott a párodat!”- ennyit mondott.
A vonakodás, húzódozás, a neheztelés, sértődés, megbántódás, tartózkodás — mind mérgezik az embert. Tehát lehet, hogy egy betegség közöttünk keletkezik, nem Bennem vagy Benned.


Időpont:
2016. június 11 (szombat) 13:00-16:00-ig

A műhelyt vezetik: Szabados Andrea, pszichoterapeuta és tanácsadó
                                    Borzasi Judit, táncoktató
Helyszin: Sonrisa Dance Center, Deák Ferenc (Eroilor) utca 21 szám, első emelet.

Beugró: 75 ron

Jelenkezni lehet: email-en: contact@psihodesk.ro, telefonszámon: 0757 799 655

Tekintse meg az eseményt a Facebook-on is:
https://www.facebook.com/events/1738983963024236/