Párterápia

Azt mondják, hogy "a szeretet nem elég" …,illetve a szerelem nem garantálja a sikert a párkapcsolatban. 

Az uj házasok lebegnek a szerelem, a romantika tengerén, nem akarnak mást, mint egy jó házasságot. Gyakran úgy vélik, hogy a kapcsolatuk "más", hogy a mély szeretet és optimizmus támaszuk lesz. Aztán, előbb vagy utóbb, túl sok pár meglepetten szembesül a problémákkal és a konfliktusokkal amik fokozatosan halmozódnak fel minden házasságban. A partnerek uj érzésekről vesznek tudomást: a szorongás, a frusztráció és a növekvő fájdalom, sokszor pontosan tudva, hogy mi a probléma. Ahogy a kapcsolat süllyedni kezd a csalódások és a félreértések forgatagában, a két fél elkezdi azt hinni, hogy kapcsolatuk hiba.

Miért nem elég erős a szeretet ahhoz, hogy megtartsa együtt a pár?

Sajnos vannak olyan erők amik tönkretehetik a kapcsolatot: zavaros csalódás, kusza félreértések és rossz kommunikáció. A szerelem önmagában ritkán eléggé tartós, hogy ellenálljon ezeknek romboló erőknek és az ezt követő elemeknek - a távolság, a megvetés, a harag és a düh. Azért hogy a szeretet megerősödjön és ne haljon ki, más összetevők is szükségesek. Fenntartani egy egészséges és tartós kapcsolatot, igényel elkötelezettséget, tiszta gondolkodást, erőfeszítést és különleges emberi tulajdonságokat mint: odaadás, érzékenység, nagylelkűség, hűség, felelősség és bizalom. A partnereknek együtt kell működni, kompromisszumokat kötni , közösen döntéseket hozni és azokat tiszteletben tartani. Rugalmasnak kell lenni, érzékenynek és megbocsátónak, tolerálni egymás hibáit, hiányosságait és furcsa szokásait.
A szakember segíthet ezeket az "erényeket" beépíteni, kijavítani a hibás értékeléseket, szétbontva azokat a csomókat melyek meggátolják a kommunikációt és kialakítva a képességeket, annak érdekében, hogy igy észrevegyük partnerünk jeleit.

Gondolkodoba ejtem Önt néhány kérdéssel:

Milyen előjelei vannak egy sikeres kapcsolatnak?
Mik a jelei ha problémák vannak egy kapcsolatban?
Hogyan tudnánk javítani a kommunikációt a felek közt?
Mit jelent egy érzelmileg intelligens kapcsolat?
Mit jelent a kötődési stílus?
Melyek a leggyakoribb téves gondolatok egy pár kapcsolatban?

A kognitív terápia

A kognitív szó latin eredetü jelentése megismerhető. Célja megérteni hogy az emberek milyen módon hoznak döntéseket, határozatokat és azt is, hogy milyen módon értelmezik (néha helytelenül) a mások cselekedeteit. Az ahogyan gondolkodunk nagyrészt meghatározza, hogy sikerrel járunk és hogy élvezzük az életet, vagy esetleg csak túléljük. Sajnos, úgy tűnik, hogy a szoros kapcsolatokban (ahol a tiszta gondolkodás és a hibák kijavításával nagyon fontos) hiányzik a téves ítéletetek felismerése és orvoslása a partnerek között. Ezen kívül, bár a partnerek úgy vélik, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, amit mondanak, és amit hall a partner gyakran különböző dolog. A kommunikációs problémák erősítik a frusztrációt, a félreértéseket és a csalódásokat amivel a párok szembesülhetnek.

Ha patthelyzetben van a házassága, bár még mindig ott él a szeretem, vagy ha egyszerűen csak szeretné javítani a viselkedését a párkapcsolatban, ez a fajta terápia épp megfelelő az Ön számára.

A kapcsolat áttekintese a terápia segítségével nem feltétlenül jelenti azt, hogy hibás, csak karbantartást igényel!

Segíthet a terápia , ha:

- Mindig ugyanazok a viták;
- Egyszerüen csak nem értik meg egymást;
- Nem elégiti ki a szexuális élet;
- Egy jobb kapcsolatot szeretne;
- Jelentős változáson megy át ;
- Érzelmi problémáik vannak;
- Az egyik partner hűtlen, féltékeny vagy erőszakos;
- A váláson gondolkodik;
- Nem kívánt terhességel áll szembe;
- Szeretne megbizonyosodni arról, hogy összeillenek mielőtt férjhez megy.