Házasság előtti tanácsadás

 

Házasság előtti tanácsadás azt a módot jelképezi minek keretén belül a fiatalok, akik családot szeretnének alapítani, jobban meg tudják ismerni a partnerüket. A szakember által megadott információk alapján a jogokról és kötelezettségekről, amelyeket a családtagoknak teljesíteni kell és kérdések segítségével ami a házosságot illeti, mindenfajta bizonytalanság tisztázható és racionális döntést lehet hozni. Házasság előtti tanácsadó olyan témákkal foglalkozik, mint például a környezeti és a személyiség különbségek, kompatibilitás és kötödési stilusok, pénzkezelési vagy a rokonokkal való viszonyok. Az is nagyon fontos, hogy megvitassák az elvárásokat a partnerrel szemben és egy pozitív szexuális kapcsolatot és intimitást alakításanak ki. Amikor ezeket a kérdéseket már tisztázták, és nincs egyeztethetetlen különbség és a fiatalok elégedettek a válaszokkal, ki lehet jelenteni, hogy készek megtenni a következő lépést: a házasságot.

Ragaszkodom ahhoz, hogy csak a kliens képes megtalálni a számára megfelelő megoldást, a pszichológus szerepe az ügyfél döntési folyamatának az elősegítése. A fiatal pár jobban megismeri egymást kérdőivek megválazolásával az élet kényes problémáiról. A házasságszakértők azzal érvelnek, bár a szerelmesek órákat töltenek beszéletésekkel, a találkozók nem arra vannak szánva, hogy felfedjék gyengeségeiket. Jellemzően mindkét fél igyekszik magát előnyösebb helyzetben feltüntetni, leplezve szeszélyességét és a hibáit. A kapcsolat elején a szeretet nagyon erős a partnerünk iránk, és így sokkal nagyvonalúbbak vagyunk olyan tulajdonságok tulajdonításában, melyek talán nincsenek is jelen. Ugyanakkor nagyon magas a tendencia a hibák minimalizálásában. Ezek nem sokkal a házasság útán felszinre törnek és az új család tagjai nagy véleménykülönbségekkel és látszólag nem megoldható problémákkal találják szembe magukat. A párkapcsolat megfelelő működéséhez összeilleszkedésre van szükség, hogy egy kielégítő megértés és együttmüködés, kölcsönös megismerés és elfogadás alakuljon ki. 

Amikor a két partner figyelembe vett minden szempontot, rájöttek, hogy elég jól ismerik és elfogadják egymást, a kapcsolat átláthatóbb és nyitottabb lesz. A kezdeti lelkesedés helyébe kiegyensúlyozott kapcsolat lép, amely elősegíti az átmenetet a szenvedélye szerelemből a felnőtt szeretet felé. Ebben az időszakban sokan veszik észre, hogy óriási különbség van a megálmodott partner és a valóság között, aminek végül a válás az eredménye.

Készülj fel egy boldog életre !!!

Akadályozd meg a válást !!!