Consilierea premaritală reprezintă modalitatea prin care tinerii care vor să-şi întemeieze o familie pot să cunoască mai bine persoana de alături. Cu ajutorul informaţiilor oferite de specialist în legătură cu drepturile şi obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii unei familii şi cu ajutorul întrebărilor care abordează subiecte importante privind căsnicia, toate nelămuririle se pot clarifica şi se poate lua o decizie rațională. Consilierul premarital abordează teme precum diferenţele de mediu şi de personalitate, compatibilitate și stiluri de atașament, administrarea banilor sau relaţia cu rudele. De asemenea este foarte important să se discute despre aşteptările legate de rolul celuilalt partener şi să se dezvolte intimitatea și o relaţie sexuală pozitivă. În momentul în care toate aceste subiecte au fost clarificate şi nu există diferenţiere conciliabile, iar tinerii sunt multumiți de răspunsurile primite, pot spune că sunt pregătiţi să treacă la pasul următor: căsătoria.
Insist asupra faptului că numai clientul este în măsură să găsească soluţia care îi convine, rolul consilierului fiind cel de facilitator al procesului de decizie al clientului. Tinerii vor fi ajutaţi să se cunoască unul pe celălalt mai bine prin completarea unor chestiuni despre problemele mai delicate ale vieţii. Experţii în probleme maritale susţin că, deşi îndrăgostiţii petrec ore în şir de discuţii, întâlnirile lor nu sunt menite să dezvăluie punctele slabe. De regulă fiecare dintre cei doi încearcă să se pună pe sine într-o poziţie cât mai favorabilă având tendinţa de-a disimula capriciile şi defectele. La începutul relației afecţiunea faţă de partener este foarte puternică şi în consecinţă, suntem mai generoşi în a-i atribui calităţi, pe care s-ar putea să nu le aibă.
De asemenea tendinţa este foarte mare în a minimaliza defectele acestuia. Acestea ies însă la iveală la scurtă vreme după căsătorie şi membrii noii familii se trezesc că au diferenţe mari de opinii și cu probleme aparent nerezolvabile. Pentru o bună funcţionare a relaţiei de cuplu, este nevoie de o ajustare reciprocă a celor doi, încât să se ajungă la un nivel satisfăcător de înțelegere și funcționare, cunoaștere și acceptarea reciprocă.
În momentul în care cei doi parteneri au luat în calcul toate aspectele, când îşi dau seama că se cunosc destul de bine şi că se acceptă aşa cum sunt, relaţia devine tot mai transparentă şi mai deschisă. Entuziasmul de la început este înlocuit cu o relaţie echilibrată care favorizează trecerea de la dragoste pasională spre o iubire matură. În această perioadă, mulți parteneri își dau seama că există o deosebire foarte mare între partenerul visat şi realitate, ajungându-se în cele din
urmă la divorţ.
Pregătește-te de o viață fericită!!!
Previne divorțul!!!